CasedePariuriLegale.ro ro

Legea jocurilor de noroc din România

de la CasedePariuriLegale pentru
Legea jocurilor de noroc din România

În România există legi stricte care reglementează jocurile de noroc online și offline. Pentru ca o casă de pariuri să aibă dreptul de a activa în mod legal pe teritoriul țării noastre acesta trebuie să dețină o licență emisă de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc din România. Pe site-ul casedepariurilegale.ro puteți găsi o listă cu casele de pariuri legale din România, dar și o recenzie pentru fiecare.

1. Prima casă de pariuri online din România

Prima casă de pariuri care a început să ofere pariuri online în România a fost Gamebookers. Site-ul acestora a fost atât primul site de pariuri cu interfață în limba română, dar și primul site care oferea jucătorilor posibilitatea de a-și deschide un cont în lei. Prin intermediul platformei acestora jucătorii putea plasa pariuri individuale, pariuri live, dar și alte tipuri de pariuri.

După apariția acestei case de pariuri online în România au început să activeze și alte platforme online de pariuri precum Bwin, Bet-at-home, 10bet și bet365. Cu toate acestea de-a lungul anilor industria de pariuri online din România a fost într-o continuă schimbare în care unele case de pariuri au dispărut apărând altele noi.

În 2015 în urma apariției unei Ordonanțe de Urgență emisă de guvernul din România, mai multe case de pariuri internaționale printre care și Gamebookers și Bwin și-au încetat activitatea pe teritoriul țării noastre. De atunci prima casă de pariuri online care a oferit pariuri online în România și-a încetat activitate pe teritoriul țării noastre și nu și-a la mai reluat nici până astăzi.

Din anul 2015, de când pariurile sportive online au fost reglementate în România s-au lansat constant case de pariuri online. Printre acestea putem numi și câteva platforme care activează și astăzi precum Betano, Unibet, Betfair, Fortuna și Netbet.

2. Diferențe între pariurile online din România și Moldova

Mediul de pariuri online din România și Moldova este destul de diferit. Avem în primul rând diferențe pe partea de impozitare, dar și diferențe pe partea de licențiere. În cele ce urmează vom discuta despre care sunt diferențele când vine vorba de impozitarea câștigurilor din pariuri online din România și Moldova.

Impozitul pe care trebuie să-l plătească jucătorii din România când vine vorba despre câștigurile la pariuri online este plafonat pe trei niveluri după cum urmează:

  • Pentru retrageri de la case de pariuri online care nu depășesc 10000 RON impozitul care trebuie plătit este de 3%
  • În cazul retragerilor care depășesc suma de 10000 RON impozitul care trebuie plătit la stat va fi de 300 RON + 20%
  • În situația în care un jucător are retrageri ce depășesc suma de 66750 RON, impozitul datorat ajunge la valoarea de 11.650 RON + 40%.

Calcularea impozitului datorat în cazul retragerilor de la casele de pariuri online din Moldova este mult mai simplă. Aici nu există niciun plafon, iar impozitul care trebuie plătit pentru orice fel de retragere este de 12%.

3. Evoluția cadrului legal al pariurilor din România

Legalizarea jocurilor de noroc în România a avut loc în 1990 când guvernul liberal care a succedat regimului comunist a adoptat o legislație care permitea toate formele de jocuri de noroc. Mai mult de un deceniu mai târziu și în special în 2003, piața de pariuri sportive din țară a fost liberalizată, ceea ce înseamnă că autoritățile române au permis companiilor internaționale să intre pe piața locală. Până în 2009, deși nu a existat nicio mențiune specifică privind pariurile online în legislația românească privind jocurile de noroc, astfel că casele de pariuri online străine funcționau liber pe piață. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat din 2010 încoace, întrucât guvernul a făcut un pas decisiv către reglementarea pariurilor online în România odată cu înființarea unui organism de reglementare.

Mai precis, la 27 martie 2013, a fost înființat Oficiul Național de Jocuri de Noroc (ONJN) și a fost imediat autorizat de către stat să emită licențe pentru operatorii online. În conformitate cu cerințele sale inițiale de licențiere, totuși, pentru a obține o licență online, un operator ar trebui să aibă și o prezență fizică offline în țară. Din fericire, pe 29 decembrie 2014, acele cerințe de autorizare s-au schimbat, odată cu instituirea Ordonanței de Urgență nr.92. Operatorii online internaționali nu au mai fost obligați să dețină o prezență offline pentru a aplica pentru o licență locală.

Cadrul legal actual a fost instituit până la urmă în februarie 2016. Conform prevederilor legii, orice casă de pariuri, indiferent dacă este locală sau străină, trebuie să dețină o licență de Clasa 1 valabilă eliberată de ONJN pentru a putea opera în România. În afară de operatori, toate celelalte entități implicate în mediul de pariuri online (cum ar fi procesatorii de plăți și furnizorii de soluții software) ar trebui și ele autorizate de ONJN cu o licență de Clasa 2; conform Hotărârii Guvernului 1067 din 23 iunie 2016.

Comentarii (0)
Joacă în mod responsabil